Pühapäeval, 7. aprillil toimub kaks kuraatorituuri postmodernistliku eramuarhitektuuri näitusele

Eesti Arhitektuurimuuseum pikendas näituse “Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel” eksponeerimist emadepäeva, 12. maini.

Tänutäheks suure publikuhuvi eest teeb näituse kuraator Triin Reidla 7. aprillil 2024 ühe asemel kaks kuraatorituuri ja soovides muuseumi galeriikorrusel olevat näitust võimalikult nähtavalt ja kuuldavalt tutvustada, palume osta tuuril osalemiseks muuseumipilet või broneerida koht Muuseumikaardiga Fientas. Kummalegi tuurile on 20 kohta.

NB! Mõlema kuraatorituuri kohad on täis!

Kuraator Triin Reidla tutvustab näitusel “Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel” postmodernismi julges ja mänglevas vaimus kujundatud – toonase sõnaga öeldes – individuaalelamuid, mida leiab pea igas Eesti nurgas. Rotermanni soolalao näituse keskmes on eelkõige neli 1970. aastate lõpust kuni 1991. aastani kavandatud elamuala: Rehe tänava piirkond Viljandis, nn Arhitekti linnaosa ja Ihaste Tartus ning Ilmandu küla Tallinna külje all.

Näitus on sissevaade elamute kavandamise, (ise)ehitamise ja kujunemise lugudesse muutlikel 1980.–1990. aastatel ja põhineb Reidla 2020. aastal Eesti Kunstiakadeemias kaitstud magistritööl „Nii kole maja! Postmodernistlikud elamud ja nende väärtustamise problemaatika”. Näitus on loomeuurimuslik osa Triin Reidla doktoritööst Eesti Kunstiakadeemias. Sellegi ajastu arhitektuuriteoseid hakatakse väärtustama seda suurema tõenäosusega, mida suuremaks kasvab ajaline vahemaa, omal ajal vastakaid tundeid tekitanud elamud on nüüdseks osa meie arhitektuuriajaloost.