(H)ARUTUS: kuidas pääseb kultuurile ligi?

Vestlussari (H)ARUTUS uurib koostöös Eesti Sisearhitektide Liiduga kultuuriasutuste ligipääsetavust. Vestlusõhtul arutame, kas ja kuidas peab sisearhitektuur kultuurielamust toetama.

Teisipäeval, 23. aprillil kell 18 harutavad Eesti Arhitektuurimuuseumis kultuuriasutuste ligipääsetavuse teemal Kliimaministeeriumi ligipääsetavuse nõunik Kaido-Allan Lainurm, Eesti Loodusmuuseumi näituste üksuse juhataja Evelin Pääsukene ja MTÜ Ligipääsetavuse foorum juhatuse liige Villu Urban. Vestlust modereerib sisearhitekt Kristiina Voolaid.

Ligipääsetavusest räägitakse riigi ja omavalitsuse tasandil, valmivad töögruppide aruanded, koostatakse nõudeid ning testitakse lahendusi. Sellest hoolimata on endiselt ruumilisi lahendusi, mis meie kõigiga ei arvesta. Millised on elementaarsed arhitektuuri- ja sisearhitektuurivõtted, mida tuleb kultuurihoonetes ära teha, et ükski ühiskonnaliige ei tunneks end välja jäetuna?

Paljud Eesti kultuuriasutused, sealhulgas muuseumid töötavad ümberkohandatud ajaloolistes hoonetes, kus erinõuetega liikumisteede rajamine on tõsine väljakutse. Ligipääsetavuseks loodud lahendused on rahapuudusest tingituna mannetud ja ebapraktilised. Hea ruum ei tohi aga kedagi kõrvale tõrjuda.

Kõigil on võimalik publikust kaasa (h)arutada, küsimusi küsida ning ettepanekuid teha.

(H)arutus toimub 23. aprillil algusega kell 18 Eesti Arhitektuurimuuseumis (Ahtri 2, Tallinn).

 Sündmus on tasuta.

Pärast vestlust pakume jooke ja suupisteid.

 Vestlussarja toetavad Advokaadibüroo RASK ja Eesti Kultuurkapital.

(H)ARUTUS on Eesti Arhitektuurimuuseumi vestlussari, mille keskmes on ühiskonnas aktuaalsed, ruumikultuuri ning arhitektuuriga ristuvad teemad. Vestlusel saavad kokku eri elualade eksperdid, kes püüavad kõnealuse teema lahti harutada ja oma eriala vaatevinklist lahendusi pakkuda.

(H)arutuse sari nomineeriti 2023. aasta muuseumiauhindade Muuseumiuuendaja auhinnale.