Ootame külastajaid teisipäevast, 12. maist!

Foto Paul Kuimet

Eesti Arhitektuurimuuseum ootab külastajaid teisipäevast 12. maist. Rotermanni soolalaos on avatud suurnäitus „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“, mille lahtioleku aega on pikendatud 26. juulini. Muuseumi galeriikorrusel on uus  näitus Tapa, Võsu, Lihula ja Paide keskväljaku arhitektuurivõistluste auhinnatud töödest.

Eesti Arhitektuurimuuseum on valmis külastajaid vastu võtma, järgime kõiki reegleid, et tagada külastajate ja töötajate turvalisus ja tervis.

12. maist 2020 on galeriil avatud Tapa linnakeskuse, Võsu aleviku keskosa, Lihula linnakeskuse ja Paide keskväljaku arhitektuurivõistluste auhinnatud tööd. Arhitektuurivõistluse korraldas Eesti Arhitektide Liit ja see on jätkuks Eesti Vabariik 100 arhitektuuriprogrammile, kus uued keskväljakud said võistlustööde tulemusel Tõrva, Põlva, Rapla, Valga, Võru, Kuressaare, Elva ja Rakvere.

Suures saalis avatud näitust „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ lahtiolekut on kolme kuu võrra pikendatud, 26. juulini, et kõik huvilised jõuaksid näitusele või ka uuesti tulla. August Komendant oli Järvamaalt pärit Eesti-Ameerika ehitusinsener, keda saab pidada üheks 20. sajandi suurimaks betoonehitiste loojaks ja propageerijaks. Komendandi karjäär algas Eestis ning jätkus Saksamaal ja USAs. Saaremaal sündinud arhitekti Louis Kahniga koostöös valmis mitu maailma arhitektuurilukku läinud hoonet. Näitusel on 13 Louis Kahni originaal joonist või maketti, osa neist esimest korda arhiividest välja toodud. Samuti on näitusel arhitektide Moshe Safdie, Oscar Tenreiro, Elmar Lohki tööd ja muidugi Komendandi originaaljoonised. Pilku püüavad ka Kadrioru staadioni, Tartu Roosi tänava lennuangaari ja Tartu viljaelevaatori maketid ja joonised.
Komendandi näitusega kaasnevad eelregistreerimisega ringkäigud näitusel kuni kümnele huvilisele korraga, esimene toimub 23. mail 2020. Kevadel välja kuulutatud betooni töötoad lükkuvad sügisesse.

Rotermanni  soolalao esimesel korrusel on avatud püsinäitus “Elav ruum: sajand Eesti arhitektuuri”. See tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut 20. ja 21. sajandil. ning kuidas ühiskondlikud, majanduslikud ja poliitilised protsessid on mõjutanud siinsete inimeste eluviise ning kohalikku ruumilist arengut. Maketid näitusel aitavad mõista ja uurida arhitektuuri ruumilisel kujul, liikuda ümber miniatuursete majade ning tajuda nende mahulist liigendust paremini kui kahemõõtmelisi pilte vaadates.

Arhiiv- ja fotokogu külastamiseks palume aja eelnevalt kokku leppida.
Näitus “Uuri ruumi!” keldrisaalis on praegu külastajatele suletud.